מאת:

מתי עלי לפנות לרופא? וכיצד אוכל לדעת אם אני בהריון?

אם את חסרת מנוחה ועצבנית לאחר איחור של שבועיים בהופעת הווסת, וברצונך לדעת אם את בהריון, טלפני לרופאך וקבעי פגישה בהקדם. אולם זכרי שקשה למדי קשה למדי אבחן הריון בבדיקה הנערכת מיד לאחר האיחור ורופאך יעדיף לבדוק אותך לאחר שתדלגי על שתי וסתות. באמצעות הסריקה העל-קולית (אולטרה-סאונד) ניתן לראות את העובר החי ברחם כשבועיים לאחר האיחור בווסת.

גם בדיקת הריון המבוצעת בדגימת שתן או דם היא מדויקת ב95%- - 98%, ויכולה לאשר את קיומו של הריון גם ימים ספורים לאחד ההתעברות (עוד לפני האיחור בווסת).
האם יש סימנים נוספים להריון פרט לעיכוב בווסת?

עיכוב בווסת, אינו מעיד תמיד על הריון, חפשי גם את הסימנים הבאים, כולם או אחדים מהם:
      · התעייפות מכל מאמץ קל.
     · בחילות בבקרים.
      · מתן שתן לעתים תכופות; לעתים תתעוררי משנתך באמצע הלילה ותחושי צורך להתרוקן.
      · תפיחות וגודש בשדיים והופעת צבע כהה באזור טבעת הפטמה.
      · חרדות - תופעה המשתנה מאישה לאישה.

האם ייתכן שיופיעו סימני הריון, ללא הריון?
זהו "הריון מדומה", תופעה המופיעה אצל נשים המשתוקקות מאוד ללדת, אך אינן מסוגלות להיכנס להריון.
הריון מדומה יכול לגרום לכל סימני ההריון כולל העדר וסת, הקאות, עלייה במשקל, ואפילו "תחושה" של תנועות העובר ברחם. הריון מדומה מופיע לעתים אצל נשים נורמליות לחלוטין. אין כיום שום הסבר לתופעה אלה. היא מתגלה לעתים גם אצל נשים החוששות מהריון.

מה היא הבדיקה הגינקולוגית?
זו היא רק אחת מהבדיקות הרפואיות הכללית והיא מבוצעת על ידי רופא/ת נשים. רופאך יבדוק את כל חלקי גופך ואברייך ויושיב אותך ברגליים מפושקות על המיטה הגינקולוגית. תנוחה זו תאפשר לו לבדוק את איברייך הנשיים.
הרופא יחדיר לנרתיקך מכשיר הקרוי ספקולום, יתבונן בצוואר הרחם, וייטול דגימה לצורך ביצוע "משטח פאפ". הוא גם יוכל לבחון את צבעו של צוואר הרחם, כדי לוודא אם את בהריון.

הוא יבדוק גם את הרחם ואת השחלות ויחדיר שתיים מאצבעותיו לנרתיקך לצורך כך, אם תהיי מתוחה בזמן הבדיקה, תנשמי עמוקות. כך תהיי רגועה יותר, תעזרי לביצוע הבדיקה, ותקלי על הרופא לבדוק את שינויים שנגרמו בעקבות ההריון ולגלות ציסטות או גידולים.
לעתים מעוניין הרופא לאמת את אבחנת ההריון על-ידי בדיקת שתן, היכולה להתבצע במרפאתו בתוך דקות ספורות.

מה משך חייו של תא זרע שנפלט בנרתיק?
מקובל להניח, שהזרע פעיל ומסוגל להפרות במשך יומיים. לאחר פרק זמן זה, יכולת התנועה תאבד לו אולם כושר ההפריה שלויתמיד במשך תקופה ארוכה יותר, כדי להתקיים דרושה לזרע טמפרטורה נמוכה מטמפרטורת הגוף הנורמלית.

כיצד מתרחשת הפריית הביצית?
תאי זרע זכריים משתחררים בחלל הנרתיק בעת קיום יחסי המין, ומרגע זה הם מתחילים להתקדם במעלה הנרתיק, לכיוון צוואר הרחם. הם עוברים דרך הרחם, מגיעים אל החצוצרה, ופוגשים שם בביצית. רק זרעון אחד יחדור לביצית ויפרה אותה למרות שזרעונים רבים מצליחים להגיע לחצוצרה.

הביצית המופרית עושה דרכה במורד החצוצרה, ומגיעה לתוך חלל הרחם לאחר שלושה ימים. היא "מתחלקת" המופרית בדרכה אל הרחם, עד שהיא הופכת לגוש קטן של תאים. לאחר ארבעה או חמישה ימים בחלל הרחם, מתמקמת הביצית המופרית על דופנות חלל הרחם. אורך חייה של הביצית נע בין 12 ל 24 שעות, לאחד מכן היא נפלטת מן הגוף. ההפריה מתרחשת בדדך כלל 12 שעות מן הביוץ, וחוקרים אחדים סבורים שזמן ההפריה אצל הנקבה - הזמן שבו היא מסוגלת להתעבר - אף קצר מ- 12 שעות.

ד"ר שרגא וקסלר

רופא נשים בכיר מנתח ומיילד
מנהל מכון "שער" לבריאות האישה

http://www.genicolog.net

 

 

הוסיפו תגובה
תגובות לכתבה




בניית אתרים  Eva software   כתבו לנו אודות RSS  RSS


כל הזכויות שמורות ל styler
כל התוכן המפורסם באתר הינו בבעלות הבלעדית של מקימי ועורכי האתר .
כל השימוש בתוכן של האתר מותר אך ורק באישור של בעלי האתר.