טיול סופ"ש: שמורת נחל המערות בכרמל

סגנון חיים / טיולים ונופש


עכשיו, כשהסתיו בפתח, אפשר להתחיל לצאת קצת אל השטח מבלי לחשוש מטיולים רגליים לחומה של השמש הקופחת. זו העונה הזהובה בה נושרים העלים באיטיות, הרוח מתחילה לנשוב אם כי לא בעוצמה, אלא בליטוף עדין כל מטייל באשר הוא. אחרוני הציפורים יוצאות לדרכן בעונת נדידה ארוכה, וכל שנותר הוא לקחת את המשפחה, להצטייד במעט מזון, מים ומצלמה, לעלות על הרכב ולנוע צפונה לכיוון דליית אל- כרמל.
הפעם נטייל בנחל המערות הזורם ממערבו של הכפר הדרוזי המתנקז לים התיכון סמוך לקיבוץ נווה ים במערב. ההליכה מתאימה למשפחה והיא די קלה. משני צידי הנחל שמורת טבע מדהימה בצמחייתה הים תיכונית, כשמה שמייחד את המסלול הוא שרידים המיוחסים לימים קדומים מאוד – ימי האדם הקדמון...

לבחירתכם שני מסלולי הליכה. המסלול הראשון מתייחד באופיו הגיאולוגי והוא תלול מאוד. מדובר בטיפוס של כ-45 דקות על גבי המצוק. המסלול השני מאופיין יותר בצמחייה העשירה שבו ובציפורים מסוגים שונים. ההליכה במסלול אורכת כ-3 שעות, לכן ילדים מגיל 7 ומטה אולי יתקשו בו. בשני המסלולים ניתן לשלב סיור מודרך במערות העתיקות. ניתן לשלב את ההדרכה בשאר המסלולים.

לפני שמגיעים לפתיחת המסלולים, מתכנסים באזור המערות- מערות האדם הקדמון, וזה אחרי שטיפסתם 101 מדרגות שמובילות לאותה מערת תנור מפורסמת (נקרת כל כיוון שדומה מאוד לתנור עם ארובה). מומלץ לבקש את ההדרכה ולשאול ככל העולה על רוחכם אודות אנשי המערות, גילה של המערה, הנוף הקדום ומה אומרים השרידים. המדריכים משיבים בנחת ובמקצועיות.

מן המערה נשקף נוף מדהים של שדות ומי הים התיכון. ממול אפשר לראות מרחוק את טיילי המסלול הגיאולוגי התלול.
את מערת התנור – המערבית שבין המערות בשמורה, חפרו ארכיאולוגים אנגלים ב-1915 בקירוב. בהמשך חפרו שם גם אמריקאים וישראלים. במקום ניתן למצוא סימונים לבנים המצביעים על תקופות חיים שונות בהן גרו אנשים במערות הללו. . לפני חצי מיליון שנים לפי הערכת הארכיאולוגים, חי שם ההומו- ארקטוס (סוג של אדם קדמון) ובהמשך חיו שם ציידים שהשתמשו במערה כמלכודת.

אחרי ששמענו את ההסברים המרתקים, ממשיכים למטה בשביל למערה נוספת. כאן כבר יש תצוגת בובות דמויות האדם הקדמון וכלי אבן – לא אותנטיים כמובן אלא שעתוק של כלי עבודה קדמוניים.

המדרים מלמדים אותנו ובעיקר את הילדים שבחבורה כיצד הדליקו פעם אש, וממשיכים קדימה בשביל. הפעם מגיעים למערה העמוקה מכולן וזו היחידה שניתן ללכת עד לסופה – מערת הנחל.

במערה זו יש תאורה ומתקדמים לאט ובזהירות כדי שלא להעיר את... העטלפים. כן, הרבה מאוד עטלפים ישנים, תלויים הפוך בעומק המערה. עכשיו אפשר לשבת ולצפות בסרט על ימים קדומים על רקע צווחות העטלפים המתעוררים – אווירה בהחלט עתיקה ומיוחדת.

מחוץ למערה זו אפשר לראות אתר קבורה עתיק מאוד המיוחס גם הוא לאנשים הקדמונים. כאן המדריכים יכולים להמליץ לכם על המסלולים. כשיוצאים לרחבה המובילה למסלולים פוגשים בסוכות עגולות עשויות ענפים, ככל הנראה צורת ההתיישבות שבאה אחרי המערה. אם במשפחה שלכם אוהבים טיפוס (לא מסובך במיוחד), אל תפספסו את המסלול הגיאולוגי. הרבה מאובנים תפגשו בדרככם למעלה, והנוף בפסגה שווה כל רע.

דרכי הגעה:

נוסעים על כביש 4 צפונה. נכנסים לשמורת המערות בין צומת פורדיס לצומת אורן. יש שילוט. כביש הגישה מוביל לחניה ומשם למדרגות.
הוסיפו תגובה
תגובות לכתבה
1 וואו....
נדין   11/1/2009

2 מקום מדהים!
רינת   11/1/2009





בניית אתרים  Eva software   כתבו לנו אודות RSS  RSS


כל הזכויות שמורות ל styler
כל התוכן המפורסם באתר הינו בבעלות הבלעדית של מקימי ועורכי האתר .
כל השימוש בתוכן של האתר מותר אך ורק באישור של בעלי האתר.