בד בבד עם העלייה הנצפית בשנים האחרונות בשכיחות מחלות המין כמו קונדילומה, כלמידיה, הרפס, טריכומונס, עגבת, זיבה ואיידס , עולה קרנם של אמצעי המניעה החציצתים – הקונדום והקונדום לאישה.

הגם שהקונדום הינו אמצעי מניעה נפוץ ביותר, ונמצא בשימוש מזה שנים רבות, כדאי להכירו מקרוב ולדעת את אופן השימוש הנכון בו.

היסטוריה
ראשיתו של אמצעי זה כהגנה בפני מחלות מין, עוד בטרם ידע האדם את הקשר שבין מגע מיני לבין הריון. בתחילה שימשו למטרה זו מעיים, או שלפוחית שתן של בעלי חיים ורק בהמשך יצרו שקיקים עשויים מפשתן ומחומרים דומים. תפוצתו של הקונדום גדלה עם גילוי הגומי, ובעיקר עם השיפור שחל בתהליך ייצורו במאה וחמישים השנים האחרונות.

אלו סוגי קונדומים קיימים כיום?
רוב הקונדומים הנמכרים כיום, מעוצבים כשקיק מאורך העשוי מחומר הדומה לגומי - לטקס אך , גמיש ועמיד, המחובר לשוליים טבעתיים מלטקס נוקשה יותר. מצויים ביניהם קונדומים יבשים , ואילו אחרים המשוחים בחומר סיכה. בחנויות שונות ניתן להשיגם בצבעים ובצורות שונות.

קונדומים המיועדים לחדירה לפי הטבעת - קונדום אנאלי, עשויים מחומר חזק יותר - פוליאוריטן, וכמות חומר הסיכה בהם גדולה יותר.
קונדומים המיועדים למין אורלי עשויים מלטקס דק יותר, חלקם עם טעמים שונים כמו של תות שדה וחלקם נמסים בפה תוך כדי השימוש.

כיצד פועל הקונדום למניעת הריון?
בהיותו מולבש על אבר המין הזכרי, הוא אוסף בתוכו את הזרע הנשפך בעת המגע המיני ומונע מן הזרעונים להגיע לצוואר הרחם ומשם לרחם ולחצוצרות להפריית הביצית. שימוש בתכשיר קוטל זרע, המוכנס לנרתיק, מגדיל את בטיחות השיטה.

מהי הדרך הנכונה להשתמש בקונדום?
אחרי הוצאתו מאריזתו הסגורה, ולפני הרכבתו, יש ללחוץ על קצהו הסגור של הקונדום לצורך ריקון האוויר ועל מנת להשאיר מקום לזרע שייפלט.

יש לבצע את ההרכבה כאשר הפין נוקשה וגם אז אין למתוח את הקונדום באופן הדוק עד סופו, אלא יש להשאיר קצה חופשי באורך כ- 1 ס"מ לשם איסוף הזרע. מתיחה יתר על המידה, מבלי להותיר חלל לזרע, עלולה להביא לדליפתו מעבר לשולי הקונדום ולהריון בלתי רצוי. מצויים בשוק קונדומים בעלי פטמה מיוחדת לאיסוף הזרע.
לפני החדירה, מומלץ לסוך את הקונדום בקרם, במשחה, או בג'לי קוטל זרע, אך בשום פנים ואופן לא בווזלין, העלול להרוס את הגומי. יש להרכיב את הקונדום לפני החדירה הראשונית לנרתיק כדי להבטיח הגנה גם מפני פליטת זרע מוקדמת, שלעתים אינה מורגשת.

בתום המגע המיני מומלץ לסגת כל עוד הפין נוקשה, וגם אז יש להחזיק את הקונדום על מנת שלא יחליק. הסרת הקונדום צריכה להיעשות הרחק מן הנרתיק, להגדלת הבטיחות. הוצאת הפין כשהוא במצב רפוי, או אי הקפדה על החזקת שולי הקונדום, יכולה להביא להשמטתו ולהריון בלתי רצוי. לפני שמקרבים את הפין הבלתי מוגן לנרתיק, בתום המגע המיני, יש לנגבו היטב.

האם משחות לטיפול בפטריות באיברי המין עלולות לגרום לקריעת הקונדום?
כן. משרד הבריאות בניו זילנד יצא באחרונה באזהרה מיוחדת לכל המשתמשים בקונדומים: לא להשתמש בהם בשילוב עם משחות לטיפול בפטריות באיברי המין. אישה או גבר שמשתמשים במשחות נגד פטריות באיברי המין עלולים לגרום להפחתה ניכרת ביעילות הקונדום. משרד הבריאות בניו זילנד פרסם אזהרה זו בעקבות פרסום מחקר בביטאון הרוקחות האוסטרלי, לפיו שימוש בקונדום בשילוב עם חומרים על בסיס שומני, כמו וזלין ושמן תינוקות, עלול לגרום לקריעת הקונדום שעשוי מלטקס. מסיבה זו מומלץ להשתמש רק בחומרי סיכה על בסיס מים.

תכשירים קוטלי זרע עלולים גם הם להכיל חומרים שומניים. החוקרים ציינו שיצרני הקונדומים מזהירים על גבי אריזות המוצר כי שימוש בקוטלי זרע או חומרי סיכה על בסיס שמן עלול לפגוע ביעילות הקונדום, אך אינם מזהירים מפני שימוש במשחות אנטי פטרייתיות.
חלק ניכר מהתכשירים האנטי פטרייתיים מכילים כמות נכבדה של חומרים שומניים, שעלולים לגרום לאי עמידות הקונדום, עד כדי קריעתו במהלך קיום יחסי המין.

מה ניתן לעשות כאשר מבחינים שזרע נשפך לנרתיק?
אם מתעורר חשד כזה, או אם מגלים נקב בקונדום לאחר מעשה, יש להחדיר לנרתיק מיד קצף קוטל זרע ולהשאירו שם כ - 6 שעות. שטיפת הנרתיק במים או בקוקה קולה לא מועילה.
בנוסף מומלץ לפנות מיידית לרופא נשים שידע למנוע הריון גם לאחר מעשה. (הגלולה שאחרי-פוסטינור או התקן תוך רחמי)
ככלל, יש לדעת ששימוש בתכשיר קוטל זרע, בעיקר בצורת קצף, מומלץ בשילוב עם קונדום, ומשום שהוא מעלה את שעור ההגנה מפני הריון.

הקונדום משמש להגנת שני בני המין מפני הריון ומפני מחלות מין כאחד ולכן כדאי גם לנשים להחזיקו ברשותן למקרה שבן הזוג לא הצטייד בו. ממדיו הקטנים והנוחיות שבנשיאתו מאפשרים לשאתו בארנק או בתיק יד. אולם, יש לדעת שהחזקתו בארנק, ובמיוחד אם הוא צמוד לגוף, מקצרת את משך חייו של הקונדום הרבה מתחת לתאריך הרשום על- גבי אריזתו, שכן החום הורס את הלַטֵקְס.

איך ניתן לדעת איזה קונדום לרכוש?
בשוק נמכרים סוגים שונים של קונדומים וביניהם מצויים כאלה שהינם בעלי טיב מפוקפק. אחד האמצעים לאתר את אלה בעלי הטיב המוצלח יותר הוא לחפש על האריזה את תאריך תום יעילותו של הקונדום. על האריזות של קונדומים מאיכות טובה רשום תאריך זה, שלרוב הינו שנתיים מתאריך ייצורו.

ישנים זוגות המתלוננים על הקטנת תחושת החיכוך בעת השימוש בקונדום והקטנת ההנאה עקב כך. ניתן להתגבר על מגרעת זאת על ידי שימוש בקונדומים דקים יותר שאינם עשויים מלטקס אלא ממעי כבשה. קונדומים אלו מורגשים פחות, יקרים יותר ובטוחים פחות. זוגות המעונינים בכך יכולים לרכוש קונדומים בצבעים ובצורות שונות לצורך גיוון.
הצורך בהרכבתו של הקונדום במהלך קיום יחסי מין מרתיע לעיתים את בני הזוג מהשימוש בו, בגלל שהוא מפריע לרצף הטבעי של הפעולה. זוגות אלו יכולים להרכיבו ביחד ועל ידי כך לשלבו בפעולה המינית מבלי שיהווה גורם מפריע.
שיעור ההגנה נגד הריון שמעניק הקונדום יכול להיות גבוה באופן יחסי, ולהיכשל רק בשיעור של 2-3 הריונות ל- 100 נשים בשימוש רצוף של שנה שלמה, בתנאי שיקפידו על קיום כל התנאים שהוזכרו קודם לכן. עם זאת מחקרים מראים ששיעור ההגנה ההמוצע של הקונדום עומד על 90%.

לסיכום
ההגנה העיקרית שמעניק השימוש בקונדום היא נגד מחלות מין, ועל כן מצויים כיום זוגות רבים המשתמשים בקונדום לנוסף לשימוש באמצעי מניעת הריון אחרים, כגון גלולות או התקן תוך רחמי. במיוחד עכשיו, כשהאיום של מחלת האיידס הולך ומתגבר, נראה כי העלייה בפופולריות של הקונדום אינה מוגזמת, מסיבות ברורות.

 

ד"ר שרגא וקסלר

רופא נשים בכיר מנתח ומיילד
מנהל מכון "שער" לבריאות האישה

http://www.genicolog.net

 

הוסיפו תגובה
תגובות לכתבה




בניית אתרים  Eva software   כתבו לנו אודות RSS  RSS


כל הזכויות שמורות ל styler
כל התוכן המפורסם באתר הינו בבעלות הבלעדית של מקימי ועורכי האתר .
כל השימוש בתוכן של האתר מותר אך ורק באישור של בעלי האתר.